понеділок, 22 лютого 2016 р.

Тематичне оцінювання з біології

Тема:ФОРМУВАННЯ ПОВЕДІНКИ І ПСИХІКИ ЛЮДИНИ

1 рівень. (0.5б)( Виберіть правильну відповідь.)

1. Укажіть властивість сприйняття, яку характеризує здатність людини сприймати лише ті предмети, які мають для неї найбільший інтерес: А) активність;    В) вибірковість; Б) цілісність;    Г) організованість.

2. Визначте вид пам’яті, що дозволяє запам’ятовувати і відтворювати почуття, пережиті людиною: А) емоційна;    В) образна; Б) моторна;    Г) словесно-логічна.

3.  Укажіть вид запам’ятовування, що ґрунтується на повторенні матеріалу без його осмислення: А) механічне;    В) мимовільне; Б) осмислене;    Г) довільне.

4. Укажіть фазу сну, в яку виникають сновидіння: А) дрімання;    В) поверхневий сон; Б) глибокий сон;     Г) швидкий сон

5. Укажіть позитивну навичку: А) куріння;             В) ретельність; Б) брутальність;    Г) алкоголізм.

6. Повертання тулуба відносять до рефлексів:А)захисних                     В)харчовихБ)орієнтувальних          Г)статевих

2 рівень (2б)

7. Визначте захисні рефлекси. (3 правильні відповіді)
 A) ковтання;   Б) соковиділення;  B) кашель;        Г) чхання;          Д) мигання.

8.  Укажіть правильну послідовність процесів  пам’яті. A)відтворення; Б) запам’ятовування; B)  забування; Г) зберігання.

9. Установіть відповідність  . 

1. емоційна                    A) картина;

 2. рухова;                       Б) кімната страху; 

3. образна;                     B) розбір речення

4. словесно-логічна.    Г) вишивання

3 рівень(3б)

10. У чому полягає відмінність швидкої та повільної фаз сну? .


1 рівень (0.5б)Виберіть правильну одну відповідь.
 1. Укажіть рівень сприйняття, на якому відбувається вищий рівень аналізу: А) рецепторний;    В) таламічний; Б) кірковий;    Г) спино-стовбурний.2. Визначте вид пам’яті, що дозволяє запам’ятовувати і відтворювати різні рухи: А) емоційна;    В) образна; Б) моторна;    Г) словесно-логічна.3. Укажіть вид запам’ятовування, що ґрунтується на повторенні матеріалу без його осмислення: А) механічне;    В) мимовільне; Б) осмислене;    Г) довільне.4. Біоритми з періодом, що не перевищує півгодини:А)високої частоти                  В)низької частотиБ)середньої частоти5. Укажіть фазу сну, в яку виникають осмислення і аналіз інформації:А) дрімання;    В) поверхневий сон; Б) глибокий сон;     Г) швидкий сон6. Укажіть негативну навичку: А) послідовність;            В) ретельність; Б) брутальність;    Г) систематичність.2 рівень(2 б)7. Визначте харчові рефлекси. (3 правильні відповіді)
 A) Ковтання; Б) соковиділення; B) кашель; Г) перестальтика кишечника; Д) мигання.8. Установіть відповідність
1. Звичка ;                                     A)Дія, доведена до досконалості; 2.Вчинок;                              Б) Послідовний ланцюг умовно-рефлекторних актів; 3. Навичка;                                  B) Свідома, цілеспрямована дія людини; 4. Динамічний стереотип.       Г) Дія людини, що стала її потребою9. Укажіть правильну послідовність фаз снуA)швидкий сон; Б) дрімання; B)  поверхневий сон Г) глибокий сон. 3 рівень (3 б)10 . У чому полягає відмінність між умовним і безумовним рефлексами



Тема:Сенсорні системи. тематична

Варіант 1Виберіть одну правильну відповідь:

1.        Зазначте правильну послідовність: (0,5 балів)
А) рецептор – нервове волокно – спец. зона кори великого мозкуБ) нервові волокна – рецептор – кора великого мозкуВ) рецептор – кора великого мозку – нервове волокно

 2. Фоторецептори містяться у :    А) сітківці       Б) рогівці     В) судинній оболонці   Г) райдужці

 

3.Чітке сприйняття предмета на різній відстані називають:А)астигматизм,   Б) акомодація,    В)косоокість 

4. Слухова сенсорна система складається з :  А) органа  слуху – слухового нерву – скроневої ділянки кори великого   мозку  Б) зовнішнього – середнього вуха – внутрішнього вуха  В) органа слуху – механорецепторів – потиличної ділянки кори великого    мозку

 5. Слухові кісточки містяться у :    А) зовнішньому вусі   В) середньому вусі   В ) внутрішньому вусі

 6. Кон’юктивіт  це :    А) запалення барабанної перетинки  Б) запалення  слизової оболонки ока  В) запалення євстахієвої труби
 «так » чи «ні»   : (0,5б)


7. Білкова оболонка пропускає світло без перешкод. ____

_8. До складу нюхової сенсорної системи входе лише ніс.___

_9. Нюх у всіх людей однаковий.__

__
10. Світлосприймальна оболонка ока – сітківка.____

 11. Заповніть таблицю: ( 1,5б)                       
Частина органу слуху
  Зовнішнє вухо
Середнє вухо              
   Внутрішнє вухо
Слухові кісточки



Вушна раковина



Барабанна перетинка



Слуховий канал



Овальне віконце



Завитка



Півкружні канали



 Дати повну відповідь (1,5 б)

12. Назвати оболонки очного яблука і їх значення13. Скласти пам’ятку «Гігієна слуху»14. Значення больової чутливості.


Варіант 2

Виберіть одну правильну відповідь: ( 0,5б )1.Світло сприймають :А) фоторецептори  Б) механорецептори  В) хеморецепториГ) терморецептори Д) рецептори болю 2. Місце виходу зорового нерву називається:   А) сліпа пляма   Б) жовта пляма  В) міліарне тіло 3. Звукові хвилі сприймають:А) фоторецептори  Б) механорецептори  В) хеморецепториГ) терморецептори Д) рецептори болю   4. Смак та запах сприймають:А) фоторецептори  Б) механорецептори  В) хеморецепториГ) терморецептори Д) рецептори болю  5. Смакова сенсорна система складається з :    А) рецептори – нерв – скронева ділянка кори великого мозку    Б)  сосочки язика – нерв – скронева ділянка кори великого  мозку    В) рецептори - нерв – потилична ділянка кори великого мозку 6. Кислий смак краще сприймається на :  А) кінчику язика     Б) з боків язика    В) по краях язика «так » чи «ні»   : ( 0,5б )
7. Барабанна перетинка сприймає звукові коливання.___8. Вестибулярний апарат забезпечує слух.____9.  Сліпа пляма сприймає світло.____10. Координація рухів і орієнтування у просторі це функція пів кружних каналів.____ 11. Заповніть таблицю: ( 1,5б) 
Частина органу зору
Зовнішня  оболонка
Судинна  оболонка
Сітківка  
Зіниця



Рогівка



Палички



Райдужка



Колбочки



Склера



Жовта пляма



 Дати повну відповідь (1,5 б))

12. Назвати складові вуха і їх значення

13. . Скласти пам’ятку «Гігієна зору»

14. Значення чуття рівноваги.

Тестові завдання з теми «Ендокринна регуляція функцій організму людини».

.       1. До залоз внутрішньої секреції належать:
А. Підшлункова залоза;        Б. Слинні залози;В. Щитоподібна залоза;          Г. Статеві залози.

2. У підшлунковій залозі виробляється:                А. Інсулін;                             Б. Пратгормон;                В. Адреналін;                         Г. Окситоцин.

3. Для профілактики йододифіцитних захворювань необхідно вживати:                А. Моркву;             Б. Морепродукти;                В. Сир;    Г. Лимон.

4. До залоз змішаної секреції належать:                А.Гіпофіз;               Б.Підшлункова залоза;                В. Тимус;                Г. Наднирник.

5. У наднирниках виробляються:                А. Інсулін;              Б. Адреналін;                В. Паратгормон;                    Г. Окситоцин.

6. Йодовану сіль вживають задля профілактики захворювань:                А. Наднирників;    Б. Щитоподібної залози;                В. Слинних залоз;                  Г. Шлункових залоз

7. Цукровий діабет виникає при нестачі:                А. Інсуліну;            Б. Тироксину;                В. Глюкагону;        Г. Тестостерону.

8. Вкажіть, який гормон виділяється  прищитовидною залозою?                А. Інсулін;              Б. Окситоцин;                В. Пратгормон;      Г. Вазопресин;

9. Який гормон виділяється мозковою речовиною наднирників:                А. Окситоцин;        Б. Інсулін;                В. Глюкагон;          Г. Норадреналін;

10. Яка хвороба розвивається при надлишку тироксину:                А. Кретинізм;         Б. Мікседема;                В. Базедова хвороба;             Г. Цукровий діабет.

11. Оберіть гормон, яким регулюється рівень глюкози в крові:                А. Окситоцин;        Б. Інсулін;                В. Вазопресин;       Г. Прогестерон

12. Які функції виконують гормони епіфіза                А. впливають на пігменти шкіри;                Б. Гальмують секрецію гормону росту;                В. Впливають на процеси статевого розвитку;                Г. Беруть участь в регуляції рівня глюкози в крові. 

Тема: Шкіра, виділення

 Вкажіть орган, у якому утворюється сеча: 

а  а) печінка;  б) нирка;        
в) сечовий міхур; г) легені.
2.        Вкажіть орган сечовидільної системи, в якому збирається сеча: 
а) сечовід; б) сечовий міхур; 
в) сечівник.
3.        Вкажіть рідину внутрішнього середовища організму, з якої утворюється сеча:
а) кров; б) лімфа; 
в) тканинна рідина.
4.        Виберіть речовину, яка за норми входить до складу вторинної сечі: 
а) 
білки; б) жири; 
в) сечовина; г) глюкоза.
5.        З'ясуйте правильну послідовність шляху виведення сечі з організму: 
а) сечівник; б) сечоводи; 
в) ниркова миска; г) сечовий міхур.
6.        Нефрон структурна і функціональна  одиниця :
            А) легень              Б) нирок
            В) печінки                  Г) гіпофізу
7.        Функціональною одиницею нирки є:
             А) нефрон              Б) нейрон
             В) Нерон              Г) аргон
8.        З капсул нефронів до канальців надходе:
      А) вода                      Б) плазма   
         В) солі                     Г) первинна сеча
    9. Видільну функцію не виконує:
            А) печінка                 Б) легені
            В)шкіра            Б) нирки 
   10  Потові залози містяться у:
            А) власне шкірі                Б) епідермісі
            В) жировій клітковині                 Г) сполучній тканині
    11. Захисний шар клітин із меланіном розташовується у :
             А) власне шкірі                Б) епідермісі
             В) жировій клітковині           Г) сполучній тканині
     12. До складу Нефрону входить :
                А) мертва петля                Б) капсула спуску
                В)  канальця 1порядку                    Г) кінцеві канальця          
                        

Тести «Травлення, обмін речовин»

 1.        Назвати кінцевий продукт енергетичного обміну: а)гліцерин, б)глюкоза, в) амінокислота, г) вуглекислий газ
2.        Умова, за якої може здійснюватися травлення в шлунку :а)наявність хлоридної кислоти, б) їжа повинна містити  жири, в)температура тіла не вища 36 градусів, г) їжа, повинна бути емульсована
3.        Захворювання щлунково-кишкового тракту бактеріального походження: а)дизентерія і цукровий діабет, б) холецистит і гастрит, в) дифтерія і сальмонельоз Г)ботулізм і холера
4.        Функції печінки: а) утворення лімфи, б)вироблення факторів зсідання крові, в)утворення еритроцитів, г)вироблення жовчі
5.        Пояснити причини виникнення і запобігання захворювання на цукровий діабет
6.        Речовини, які всмоктуються з просвіту кишечника в лімфатичні капіляри ворсинок: а) жирні кислоти, б)моносахариди, в)амінокислоти, г)полісахариди
7.        Визначте послідовність етапів засвоєння білкової їжі з моменту проковтування: а) оброблення білка соком підшлункової залози, б)транспортування амінокислот кров’ю до тканин організму, в)вплив на білок хлоридної кислоти, г)всмоктування амінокислот ворсинками кишечника
8.        Назвіть фермент, у результаті дії якого в кишечнику утворюється гліцерил(гліцерин): а)амілаза, б)ліпаза, в)пепсин, г)трипсин
9.        Установити відповідність між вітамінами та їх характеристикою:1. С, 2.А, 3.D, 4.В6; а)синтезується шкірою, б)підвищує імунітет, в)синтезується мікроорганізмами кишечнику, г)бере участь у синтезі факторів зсідання крові, г)забезпечує ріст кісток
10.     Речовина, що в результаті ферментативного розщеплення в кишковому тракті розпадається на амінокислоти: а)білок, б)жир, в)вуглевод, г)вода
11.     Орган травної системи, у якому утворюється хлорид на кислота: а)слинна залоза, б) печінка, в) шлунок, г)підшлункова залоза
12.     Назвіть водорозчинний вітамін: а)К, б)С, в)А, г)Е
13.     Біологічно активні речовини, що забезпечують розщеплення поживних речовин у кишечнику: а)нуклеїнові кислоти, б) вітаміни, в)ферменти, г) гормони
14.     Поживні речовини, розщеплення яких дає найбільшу кількість ферментів:а)жири, б)вуглеводи, в)вітаміни, г)білки
15.     Рецептори, що є хеморецепторами: а)теплові, б)смакові, в)світлові, г)дотикові
16.     Кількість малих кутніх зубів у людини: а)2, б)4, в)8, г)12
17.     Встановіть послідовність проходження їжі травним каналом: а)накопичення в шлунку, б)накопичення в прямій кишці, в)переміщення з тонкого кишечнику в товстий, г)рух їжі стравоходом
18.     Орган, до якого потрапляє їжа із шлунку: а)стравохід, б)дванадцятипала кишка, в)товста кишка, г) пряма кишка
19.     Незамінні складові харчування, необхідні в невеликій кількості: а)вуглеводи, б) білки, в) вітаміни, г)жири
20.     Орган травної системи, у якому утворюється вітамін К, вітаміни групи В: а)тонкий кишечник, б)шлунок, в)стравохід, г)товстий кишечник.
   




Немає коментарів:

Дописати коментар