вівторок, 12 грудня 2017 р.

Екологічна акція гуртка "Росточок"

Тема. День зимуючих птахів.
Мета: спираючись на знання учнів, продовжувати формувати поняття «птахи» дати уявлення про зимуючих птахів і їх життя взимку, встановити взаємозв’язок між змінами в неживій природі і житті птахів;ознайомити учнів із зимуючими птахами своєї місцевості;розширити уявлення про заходи по охороні птахів взимку;формувати в дітей науковий світогляд; розвивати уважність, пізнавальний інтерес, логічне мислення, формувати уміння працювати з додатковою літературою, навички роботи в групі, опановувати методи раціонального навчання;виховувати любов до природи, бажання допомагати птахам, екологічну культуру.
Обладнання: зображення птахів, дитячі малюнки, подарунки зроблені власними руками, конверти із картками-завданнями для проведення конкурсів, плакати:
« Птахи – частина природи, без яких її краса була б неповною»,
«Ніколи не зробимо шкоди  Ми пташці у нашім краю. Ми друзі і вірні, і щирі, Бо ми бережем повсякчас Пташок, що літають у вирій, І тих, що зимують у нас»



 Вступне слово вчителя.
- Дорогі, діти! Шановні гості! Вітаємо вас на нашому святі зимуючих птахів! Девіз нашого свята (всі діти хором):
Ми друзі і вірні, і щирі,
Бо ми бережем повсякчас
Пташок, що літають у вирій
І тих,
що зимують у нас!
 1 – й ведучий. Твердження, що краса врятує світ, відомо всім, бо людина стала людиною, коли побачила яскраве різнобарв’я рідної природи, коли почула спів жайворонка й тьохкання солов’я, коли відчула тонкі пахощі бузкового цвіту й медові розливи білої акації. Але людина інколи забуває, що вона є лише часточкою природи, із законами й силами якої необхідно рахуватися.
2 – й ведучийНа нашій планеті понад 8600 видів, зокрема в Україні понад 360 видів осілих, перелітних, зимуючих та залітних птахів.
1 – й ведучий.  Птахи прикрашають землю. Їх весела, дзвінка пісня, яскраве забарвлення оживляє природу, вселяє в нас бадьорість і радість.
2 – й ведучийЗима – найскладніший період у житті птахів. Не так холод, як голод дошкуляє тим, що залишилися зимувати разом з нами. Давайте допоможемо їм, підтримаємо їх!
Пісня «Віддячать пташки»
на мотив пісні «Три білих коня»
Застигли річки, кригою скувало.
І снігом білим замело.
Пташкам так жити,  жити тяжко стало, (Двічі)
Бо навколо вже зима, зима, зима.
Так давайте разом допоможемо їм
Цю зиму прожить.в холода
Віддячать пташки, нам віддячать пташки,
Улітку у наших садах.
2 – й ведучий  - А наші юні орнітологи приготували вам коротенькі повідомлення про відомих вам птахів у легендах та переказах.
Птахи у легендах та переказах
Ворона
. У Галичині прокляття ворони пояснюється так. Ворона хотіла було пити кров, яка  крапала    з  ран  розп’ятого Спасителя, за що Бог прокляв її. І з тих пір частина дзьоба ворони навіки набула червонного кольору.       
Сорока. Сорока створена нечистим і править  йому  за  коня, тому застрелену  сороку  прив’язують  до  стел  і  в  стайнях,  певні,  що  нечиста  сила  не  буде  на  конях   їздити,  а   учепиться   за  сороку.  Крик  сороки  на хаті  чи  біля   хати   означає   або  те,   що  господаря   хтось   лаятиме,  або  що   він  одержить якусь звістку, або ж будуть гості.    
Сова, сич, пугач. Сови, сичі та пугачі є в українській народній поезії найзловіснішими птахами. Особливо це стосується сови, яка стала символом усього темного і похмурого. У Біблії сова згадується як нечистий птах, а давні єгиптяни вважали її символом смерті. За українськими народними віруваннями сови і пугачі пішли від кішок, тому в них котячі голови і їхній крик нагадує крик кішки. Поява сови і пугача поблизу села наводить нудьгу і смуток на всіх його жильців. Крик сови і пугача на хаті взагалі віщує пожежу або смерть когось із членів родини.
Горобці. Вважають, що горобець – проклята Господом пташка. Прокляття Богом тісно пов’язується з розп’яттям Господа на хресті. Коли розпинали Христа, горобці кричали «Жив! Жив! Жив!». Кати почати тоді зі ще більшою жорстокістю мучити Христа. За це Господь прокляв горобців і не дозволив їм відлітати на зиму в теплі краї.
Дятел. Також  є  переказ  про  дятла. Ніби  він виник  із  землі,  а  що  із  землі – то  із  самого  Бога.  Кажуть,  що  якби  послухати  вночі  біля  гнізда дятла,  можна  виразно  почути,  як  він  стогне;  це  в  дятла  болить  голова від того, що він цілодобово безперестанку довбає дерево.
1 – й ведучий.  На  гурткових  заняттях,  ви  напевно  чули  дуже  багато інформації  про  птахів,  робили  годівнички.  А   ми  оголошуємо  конкурсну програму.  За  правильні  відповіді  ви  будете  отримувати  жетони,  а  в  кінці   свята  ми   дізнаємося,  хто  стане  найкращим   знавцем птахів.
2 – й ведучий.  1-й конкурс « На пташиному базарі». Мабуть усі ви чули про пташині базари, але побувати там не пощастило. Через те ми спробуємо організувати свій пташиний базар. На малюнках вам будуть показані птахи, яких вам треба назвати. Допомогти вам зможе коротка інформація про того чи іншого птаха.
(Діти розповідають, демонструють малюнки)
Пісня «Пташка мила»
на мотив пісні «Смуглянка»
Якось вранці ми у школі засмутилися усі
Потрібна пташкам допомога, тож беремося ми всі
Побудуєм годівнички і насиплемо харчів
Будуть прилітати наші друзі від усіль
П-ів
Пташка мила
Вільно, вільно ти літай
В годівничку. в годівничку завітай
Хай морози вже не лякають
Співом душу звеселяй
На сцену запрошуються 3 учасники. Кожен учасник має відгадати птаха, зашифрованого на картці.
Картка 1.      Живуть на деревах. Мають міцний дзьоб, довгий язик і міцний хвіст, завдяки якому можна спертися на кору дерева. (Дятли)
            Картка 2.    Належать до хижих. Вони мають велику голову і дуже великі очі з розширеними зіницями. У них гачкоподібний дзьоб, гострі кігті на лапах. Ведуть нічний спосіб життя. Живляться гризунами, невеликими пташками, комахами.(Сови)
           Картка 3.     Живуть на болотах і берегах водойм. Вони мають довгі ноги, шию та дзьоб. Здобич підстерігають стоячи у воді. Деякі бродять у пошуках їжі. Живляться різними тваринками.. (Чаплі)
           Картка 4.     Білі як сніг. Належать до водоплавних. Вони великих розмірів, з довгою і красивою шиєю. У цих птахів цінний густий пух, тому вони охороняються законом. Живуть переважно парами. (Лебеді)
          Картка 5     Ці птахи схожі на горобців, але вони обережніші і водночас допитливіші за горобців. Люблять їсти насіння соняшника і ласувати несолоним салом. Ми можемо упізнати їх серед інших птахів по жовтенькому «фартушку» (Синиці)
          Картка 6.    Прилітають до нас з Півночі. У них є чорна шапочка і червона грудка. Дзьоб товстий і короткий. Живляться ягодами, насінням, частково комахами. (Снігурі)
  1 – й ведучий - Молодці, діти, ви добре запам’ятали, як виглядають зимуючі птахи нашої місцевості. Красиві птахи на малюнках. Їм би пам’ятники ставити.
2 – й ведучий Багатьом із них уже споруджено пам’ятники у різних країнах світу. Так в США – горобцю, в Італії (Римі) – гусям, у Франції – голубам, у Канаді – казарці, у Японії         лебедю.
1 – й ведучий А ще птахи мають свої свята. Так, 26 березня наша країна щорічно відзначає         День птахів.
2 – й ведучий 22 березня в народі відзначають свято Сороки. У цей день із тіста печуть жайворонків та пригощають ними друзів і знайомих.
1 – й ведучий А 12 листопада, на Зіновія – свято синичок.
2 – й ведучий Багато птахів стали символами у народі. Серед них ті, що зимують у нашій місцевості. Ось, наприклад: ворон і сова – символ мудрості, голуб – миру, лебідь – символ         вірності      і         любові.
1 – й ведучий А що знають учні про птахів, покаже наступний конкурс
2 – й ведучий  І останній конкурс називається «Ці птахи»
- А тепер відгадайте загадки. (Учитель загадує загадки, діти відгадують, отримують подарунки)



Біла латка, чорна латка Невеличка – сніжно-біла, по дереву скаче…(сорока)
 Що її в небесну шир Люди радісно пускають Я весь день ловлю жучків,
 Сповіщати всіх про мир.Їм комашок, черв’ячків,  Кожний з нас цю пташку знаєЇї назву відгадає…(голуб)

Цвінь-цвірінь! Молодець Бідовий хлопчина в сірій сорочиніПо дворах стрибає, крихти підбирає…(горобець)
Відгадайте, діти, хто Має носик долото? Ним комах з кори виймає Про здоров’я лісу дбає…(дятел)

Фартушок жовтенький, Голосок тоненький.Та ж ця пташка невеличка Називається…(синичка)
Цілий день працюю в гаї, Діловито дзьобом б’ю. Я не цвяхи забиваю,
Я – комашок дістаю…(дятел)
ІІ. Підведення підсумків свята.
        2 – й ведучий - Нам залишилось ще визначити переможця нашого свята. Порахуйте, будь ласка, свої подарунки.(Діти рахують, визначають переможця. Нагорода кращого знавця птахів своєї      місцевості)
        1 – й ведучий  - Наше свято закінчується, та нас ще чекає робота. Тепер ми підемо і розмістимо наші годівнички в затишних місцях, де пташкам буде зручніше поснідати, де їх нічого і ніхто не  потривожить.
         2 – й ведучий  - І на останок ми зараз прочитаємо і запам’ятаємо таку пам’ятку (читають  хором):
- Слід усім запам’ятати
Пташок треба захищати
Їх оселі не руйнуй,
Краще взимку підгодуй!
- Дякуємо всім за увагу!

Використана література:
1.     Журнали “Початкова школа”
2.     Білорусець Є.Ш. Птахи – наші друзі. –К.: Урожай. 1993. – 272с.
3.     Воїственський М.А.Птахи наших лісів. К.: Урожай. 1993.
4.     Воропай О.І. Звичаї нашого народу. – К., 1991.

5.     Гридіна В. Т. Про тих, хто в небі літає / В. Т. Гридіна // Гридіна В. Т. Кришталеве джерельце: зб. кращих загадок, прислів’їв, приказок. – Д., 2008. – С. 69-82.

Немає коментарів:

Дописати коментар